OĽANO ZLEPŠÍ KONKURENCIESCHOPNOSŤ PODNIKOV A OCHRÁNI PRACOVNÉ MIESTA

US Steel plánuje v Košiciach investovať až 1,5 miliardy eur. Firmy na východnom Slovensku volajú po flexibilnejšom Zákonníku práce, lacnejších energiách a znížení byrokracie. Košický závod US Steel je pre materský koncern naďalej strategicky dôležitý a má v budúcnosti plány rozvíjať ho. V najbližších 10 rokoch v ňom plánuje investovať až do 1,5 miliardy eur, najmä do finalizácie produktov a ekologickejšej výroby. Túto dobrú správu sa dozvedeli poslanci Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti pod vedením jeho predsedu Petra Kremského (OĽANO) priamo v košickej oceliarni počas pracovnej cesty po východnom Slovensku. Okrem US Steel Košice navštívili aj Whirlpool v Poprade, Embraco v Spišskej Novej Vsi a Elektráreň Vojany.


Cením si, že ma prezident USSK James E. Bruno ubezpečil o ďalších plánoch na rozvíjanie košickej oceliarne napriek ťažkej situácii na trhu a tlaku lacných dodávok konkurentov z Číny, Ruska a Indie,“ hovorí Peter Kremský. „Verím, že zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré spolu s koaličnými partnermi pripravujeme, zlepší konkurencieschopnosť podnikov na Slovensku a stabilitu pracovných miest.“


To je životne dôležité aj pre ďalšie spoločnosti na východnom Slovensku. Nielen US Steel, ale aj Whirlpool a Embraco počas rokovaní volali najmä po väčšej flexibilite Zákonníka práce, znížení cien energií a odbúraní zbytočných byrokratických povinností. Inak budú ich výrobné náklady ďalej rásť, čím sa ich produkcia predražuje najmä oproti sesterským závodom v južnej Európe alebo na iných kontinentoch.
Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti bude pokračovať v pravidelných návštevách ekonomicky dôležitých podnikov v rôznych regiónoch Slovenska aj v ďalších mesiacoch.

„Je pre nás kľúčové poznať situáciu najväčších zamestnávateľov, producentov, či poskytovateľov služieb, dopravných a energetických podnikov priamo v teréne,“ vysvetľuje predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský a dodáva: „Len vtedy môžeme nastaviť zákony tak, aby podnikanie podporovali, nie brzdili a komplikovali.“

Náš plán

Máme viac ako 900
riešení pre Slovensko!

Program