Heger: Vládou navrhované dotácie na používanie vozidiel s pohonom na alternatívne palivá je neefektívne a populistické

Ministerstvo hospodárstva vyčlenilo podporu používania vozidiel s pohonom na alternatívne palivá 5 miliónov eur, čo v priemere bude stačiť na 500 až 1 000 vozidiel. Prideľovať tieto dotácie má právnická osoba v rámci rezortu. Podľa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) ide o riešenie pre 500 firiem, ktoré takúto dotáciu ani nepotrebujú.

„V tomto opatrení vidíme veľké riziko, že dotácie budú prideľované „spriazneným“ firmám. Ľudia, ktorí jazdia na 15-ročných a starších autách si väčšinou nemôžu dovoliť zakúpiť elektromobily, ktorých cena začína na zhruba 20-tisíc eurách,“ uviedol tieňový minister financií a hospodárstva za OĽANO Eduard Heger.

Podľa Hegera takúto dotáciu využijú najmä ľudia, ktorí ju v skutočnosti nepotrebujú. „Môžu na to zneužiť staré autá, ktoré si kúpia za pár stoviek eur a získajú za ne dotáciu aj viac ako 10-tisíc eur. Môže dochádzať k špekuláciám a celý nástroj sa tak vlastne zneužije,“ upozornil E. Heger.

Automobilovému priemyslu takéto riešenie tiež nepomôže, keďže ide o dotáciu na maximálne 1 000 vozidiel, teda 1% ročného predaja na Slovensku. „Dotácie na podporu alternatívnych palív by mali ísť v prvom rade do výmeny starých autobusov, je zjavné, že znečisťujú životné prostredie výrazne viac,“ doplnil Eduard Heger.

Náš plán

Máme viac ako 900
riešení pre Slovensko!

Program