Gröhling nesplnil sľuby znevýhodneným deťom. Slovensku hrozí obrovská pokuta

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti – OĽANO sa od svojho vzniku v roku 2012 aktívne zasadzuje o posilnenie postavenia marginalizovaných skupín na Slovensku. Bolo to hnutie  OĽANO, ktoré v roku 2012 prinieslo na svojej kandidátke do NRSR historicky prvého rómskeho poslanca a neskôr vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019 aj prvé slovenského róma v Bruseli. Je teda v identite nášho hnutia reálne pomáhať slabším.

Poslanec NR SR Peter Pollák ml. od nástupu do poslaneckých lavíc veľmi aktívne upozorňoval bývalého ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) na potrebu riešenia segregácie rómskych detí v slovenských školách. Namiesto riešenia skutočných problémov sa bývalý minister Gröhling venoval skôr vlastnej sebaprezentácii a rušeniu domácich úloh.

„Vďaka nečinnosti bývalého ministra školstva Gröhlinga, hrozí Slovensku obrovská pokuta za nedostatočné vzdelávanie rómských detí. Vďaka tejto nečinnosti  rómske deti končia v špeciálnych základných školách napriek tomu, že sú zdravé. Berieme im tým šancu na normálnu, slušnú a dobrú budúcnosť. Takto sa vďaka liberálnemu zmýšľaniu SaS z nich stávajú budúci poberači sociálnych dávok,” tvrdí Peter Pollák ml., člen poslaneckého klubu OĽANO.

Už v roku 2013 poslanci hnutia OĽANO predložili v NRSR zákon o povinnej predškolskej výchove, no pre vlády SMERu, SNS a MOSTu-HÍD nebol tento zákon témou. Preto posledné 3 roky poslanci OĽANO aktívne upozorňovali ministrov školstva na riešenie tejto otázky, výsledkom je však zlyhanie v oblasti vzdelávanie rómskych detí, lebo ministri neurobili nič.

„Predškolská príprava detí zo sociálne znevýhodneného prostredia je základom. Deti z takéhoto prostredia musia prísť do prvého ročníka základnej školy so zručnosťami, vedomosťami a aj so znalosťou vyučovacieho jazyka, inak sa situácia v tejto oblasti nijako nevyrieši. Takýto zákon o povinnej predškolskej výchove sme opakovane od roku 2013 predkladali ako opoziční poslanci, žiaľ, aj tento náš návrh už 9 rokov všetci ministri školstva ignorovali a stále ignorujú,“ vyjadril sa europoslanec za OĽANO Peter Pollák st.

„Pre smerácke vlády nebolo vzdelávanie detí z marginalizovaných skupín témou. Pre nás v hnutí OĽANO áno, a práve preto boli povinné škôlky jasným záväzkom v programovom vyhlásení bývalej vlády. Gröhling to ale nesplnil. Napriek tomu OĽANO zostane konzistentné a povinné škôlky budeme naďalej presadzovať v parlamente, v kampani, ale aj po voľbách. Prečo? Lebo silní a zdraví si vedia pomôcť sami. Slabým, zraniteľným a chorým musí pomôcť štát,”  hovorí predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Z Plánu obnovy príde Slovensku na riešenie vzdelávania rómskych detí takmer 800 miliónov eur, no pokuta za neriešenie tejto oblasti sa môže vyšplhať na rovnakú úroveň. V prípade, že bude hnutie OĽANO súčasťou budúcej vlády, urobí všetko pre to, aby sa zlyhanie ministra Gröhliga a jeho predchodcov čo najrýchlejšie napravili.

Náš plán

Máme viac ako 900
riešení pre Slovensko!

Program