Stanovisko Mareka Krajčího k účasti na pozorovaní volieb v Ruskej federácii

Ako člen vlády, ale aj ako občan sa jednoznačne hlásim k prozápadnej orientácii Slovenska. Plne rešpektujem naše ukotvenie v štruktúrach Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Nikdy som tieto svoje názory nezapieral pred nikým, s kým som sa v Ruskej federácii stretol, opakovane som vyjadroval môj odmietavý postoj k anexii Krymu Ruskom.

Ako nestranný pozorovateľ som bol prvýkrát v Rusku v roku 2017, na regionálnych voľbách. Pozvala ma Európska rada pre demokraciu a ľudské práva, bolo to dosť narýchlo. Žiaľ musím priznať, že som ju omylom považoval za štruktúru Rady Európy. Preto som do ospravedlnenky nekorektne uviedol Radu Európy. Za túto chybu sa ospravedlňujem. Nebol to zámer.

Pozvanie som vnímal ako príležitosť sledovať úroveň demokracie a voľby v Rusku osobne. Následne, v roku 2018, som bol pozvaný ruskou Štátnou Dumou ako pozorovateľ ruských prezidentských volieb. Viackrát som v Rusku nebol. Mal som preplatené iba náklady na cestu, z ani jednej cesty som nečerpal žiadne iné výhody. V okrskoch, v ktorých som sa zúčastnil podľa vlastného výberu, prebehol akt hlasovania a sčítavania hlasov slobodne a transparentne, voľby zaznamenali vysokú účasť. Malé procesné chyby boli hneď na mieste po upozornení riešené. V Rusku som sa nestretol ani s p. Čarnogurským, ani s p. Marčekom. Plne sa stotožňujem so správou, ktorú po prezidentských voľbách v Rusku vydala OBSE.

V svetle súčasného šetrenia mojich ciest analytikmi a dohľadaním informácií o predmetnej mimovládnej organizácii, ktorá vznikla len krátko pred tým, ako ma oslovila, som zistil, že som urobil chybu, a takéto pozvania pozorovať voľby by som sa už neprijal.