Ústavný súd potvrdil zrušenie Mečiarovych amnestií

Hnutie OĽANO-NOVA považuje zrušenie nemorálnych Mečiarových amnestií za víťazstvo spravodlivosti. Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa počas dlhých rokov snažili o ich zrušenie. Opozičné strany už niekoľkokrát navrhovali zrušenie amnestií, no až tlak verejnosti donútil vládnu koalíciu konať. Osobitnú zásluhu na zrušení amnestií má náš kolega z poslaneckého klubu Ján Budaj, ako aj Anna Remiášová, matka zavraždeného Roberta Remiáša, ktorého smrť traumatizovala celú spoločnosť. Poďakovanie v tomto boji patrí aj aktívnej občianskej spoločnosti, ktorá sa zasadzovala za zrušenie.

Napriek tomu, že Robert Fico, strany Smer a SNS, ako aj jeden z ústavných sudcov dlhodobo tvrdili, že amnestie sa zrušiť nedajú, dnes vidíme, že kde je silná vôľa a dostatok presvedčených a odhodlaných ľudí, tam sa spôsob nájde. Toto víťazstvo je povzbudením a nádejou pre ľudí, že občianske angažovanie má zmysel a spravodlivosť môže napriek prekážkam zvíťaziť.