Stanovisko: Voľba predsedu Úradu pre verejné obstarávanie

Post predsedu ÚVO je jednou z najdôležitejších funkcií v štáte, má kontrolovať efektívne míňanie našich spoločných peňazí. Vítame verejné vypočutie kandidátov a určite sa ho zúčastníme.

Vláde však v prvom rade vyčítame, že konkurz na túto pozíciu nebol lepšie spropagovaný a odkomunikovaný. Je predsa vo verejnom záujme, aby sa na tento post prihlásil čo najvyšší počet kandidátov. Je to záruka, že máme z čoho vybrať toho najkvalitnejšieho kandidáta. Ak však vláda dá iba oznam na webovú stránku Úradu vlády či ÚVO, bez vhodnej propagácie, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa o tom širšia odborná verejnosť ani nedozvedela…

Na druhej strane nízky počet kandidátov môže byť znakom, že ľudia neveria vo férovu súťaž a transparentné výberové konanie, keď už teraz sa v zákulisí hovorí, že koalícia vyberie človeka spájaného so stranou Most-Híd. Pán Méry je vysokým štátnym úradníkom na ministerstve dopravy, ktoré ovláda strana Most. Je znepokojujúce, že pán Méry si zo životopisu vymazal jednu konkrétnu pracovnú pozíciu – a síce riadiacu pozíciu v spoločnosti Trajekt. Pravdepodobne na ňu nie je hrdý, táto spoločnosť bola totiž vlastnená schránkovou firmou, ktorá sprivatizovala nemocnicu. Za schránkovou firmou sa podľa zistení médií skrýval vplyvný oligarcha. A samotnú nemocnicu teraz prestavuje na luxusné byty Váhostav pána Širokého.

To posledné, čo na Slovensku potrebujeme je, aby najdôležitejšiu kontrolnú inštitúciu ovládala nejaká bábka oligarchov v pozadí. Cez verejné obstarávanie prejde okolo 5-7 miliárd eur ročne a preto je veľmi dôležité, aby na čele úradu bol nepodplatiteľný odborník, ktorý bude dohliadať na správnosť a férovosť verejných obstarávaní, a nie človek spriaznený s oligarchami. Ak je pán Méry nominantom strany Most, tak vedenie Mostu by sa za takúto nomináciu malo hanbiť, najmä ak hovoria o posilňovaní inštitúcií a zužovaní priestoru na korupciu.

Koalícia veľmi dobre vie, že predseda ÚVO je VEĽMI dôležitá funkcia. Aj preto si Smer dosadil za podpredsedu úradu svojho človeka – člena Smeru, ktorého úlohou je zrejme strážiť záujmy strany Smer. Žiaľ, doplatia na to všetci občania krajiny – na predražených tendroch a na predražených štátnych zákazkách. Veď ak neexistuje silná inštitúcia, ktorá upozorní na predraženia, tak mecenáši v pozadí politických strán môžu veselo vyciciavať štát aj naďalej.
Pán Fico sa kedysi vyjadril, že tento post by mal patriť opozícii. My si však myslíme, že tento post by nemal byť predmetom politických kšeftov, ale mal by ho obsadiť čestný odborník na problematiku verejného obstarávania, ktorý nebude poplatný oligarchom.

To, že koalícia si chce obsadiť všetky kontrolné inštitúcie, je jednoducho privatizácia nášho štátu.