ZAREZALI ZÁKONY, NAPĽULI ĽUĎOM DO TVÁRE A ODIŠLI NA DOVOLENKU

Poslanci včera na návrh SaS zarezali schválenie takmer 40 našich zákonov, ktoré mali pomôcť ľuďom. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Zdôraznil, že mafia zo Smeru a Hlasu, fašisti z Republiky, sa spolu so SaS, Progresívnym Slovenskom, Demokratmi a Sme rodinou jednoducho rozhodli pred hlasovaním o zákonoch ukončiť schôdzu a ísť domov na dovolenku. „Zrejme sa im už nechcelo robiť a spôsobom po mne potopa, zlikvidovali nielen naše zákony, ktoré mohli priniesť dobré riešenia do mnohých oblastí života na Slovensku,“ povedal Šipoš.

Prinášame výber zo zákonov, ktoré poslanci spomenutých strán pokladajú za zbytočné a odmietli o nich hlasovať:

Lepší výkon verejnej správy a ochrana ľudí:

  • Paragraf 363, na ktorého zmenu čakajú ľudia už tri roky. Na základe novely by sme do trestného poriadku vrátili pôvodný význam tohto paragrafu a generálny prokurátor by už nemohol svojvoľne zneužívať svoju moc a chrániť tak mafiu bielych golierov v politike.
  • Zmena zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý by zvýšil jeho účinnosť u verejných funkcionárov.
  • Zákon o ochrane svedka, ktorý mal pomôcť najmä naším policajtom v bežnej praxi.
  • Mesiace až roky vyjednávaný zákon o obecnej polícii mal priniesť nové právomoci a lepšiu koordináciu so štátnou políciou pre mestských policajtov tak, aby mohli lepšie chrániť obyvateľov miest a obcí.
  • Úprava zákona o dobrovoľnej požiarnej ochrane bolo dlhodobo pripravovaná odborníkmi a mala preniesť administratívnu záťaž na hasičský zbor a odbremeniť tak dobrovoľníkov.
  • 500 EUR za účasť vo voľbách. Týmto návrhom sme chceli ľudí motivovať, aby prišli k voľbám a ochránili tak demokraciu a Slovensko pred návratom totalitnej mafie.

Zdravotníctvo a sociálne veci:

  • Zákon o poskytovateľoch zdravotníckej starostlivosti, ktorý odstraňuje diskrimináciu zdravotníckych pracovníkov, mal pre nich zlepšiť mnoho vecí a mať pozitívny dopad na náš zápas s nedostatkom zdravotníkov.
  • Automatické defibrilátory do každej obce nad 500 obyvateľov tak, aby mohli byť zachraňované ľudské životy ešte pred príchodom záchranárov.
  • Tehotenské pre absolventky štúdia, nová dávka pre mamičky, ktoré doteraz nemali na peniaze v tehotenstve nárok.
  • Zákon, ktorý mal pomôcť ťažko zdravotne postihnutým ľuďom s kompenzáciami na pomôcky, kúpu a úpravu automobilu, či bytu.

Zákony na pomoc ľuďom:

  • Celý balík zákonov, ktorý mal pomôcť najmä mladým ľuďom s bývaním a okrem iného riešiť situáciu s náhradnými nájomnými bytmi, mohol priniesť peniaze samosprávam a oslobodiť ľudí od dane z príjmov pri kúpe nehnuteľnosti na vlastné bývanie.
  • Osem rokov nedotknutá valorizácia príspevku pre športového reprezentanta mala zvýšiť ocenenie reprezentantov Slovenska.
  • Už od pandémie počúvame, ako treba pomôcť umelcom a tomu mala pomôcť nižšia sadzba DPH pre umelcov a subjekty, ktoré pôsobia kultúrnom a kreatívnom priemysle. Pre návštevníkov kultúrnych podujatí mohlo byť zasa nižšie vstupné.

Ekonomika, hospodárstvo, turizmus:

  • Zníženie dane pre motorové vozidlá mohla priniesť pomoc autodopravcom, znížiť im obrovské daňové zaťaženie a zvýšiť ich konkurencieschopnosť. Mohlo to však priniesť aj zníženie cien potravín a ďalších komodít, keďže doprava sa značnou mierou podieľa na ich výške.
  • Zákon o zvýšení efektívnosti exekučného konania mal podnikateľom priniesť zrýchlenie vymáhania svojich peňazí za nezaplatenú faktúru.
  • Zákon o urýchlení posudzovania vplyvov na životné prostredie by znamenal najmä rozvoj a urýchlenie výstavby alternatívnych zdrojov energie, čo je v dnešnej dobe energetickej krízy veľmi dôležité.
  • Zákon o meste Vysoké Tatry mal pomôcť tomuto tatranskému mestu žiadať prostredníctvom dotácií o financie na rozvoj. Išlo teda najmä o podporu turizmu a cestovného ruchu vo Vysokých tatrách.
  • Skoršie otvorenie turistických chodníkov, ktoré mohlo priniesť viac peňazí do turistických destinácií a najmä ľuďom, ktorí pracujú v cestovnom ruchu.

„Dúfame, že si najmä voliči Smeru, Hlasu, SaS, Republiky, Demokratov, Sme rodiny a PS spomenú na majiteľov prstov, ktorými zmietli zo stola dobré zákony,“ povedal predseda poslaneckého klubu Šipoš. Možno vtedy, keď sa, podľa neho, budú politici týchto strán najbližšie zavzdušňovať, že generálny prokurátor pustil na slobodu kadejakého mafiána, keď niekto umrie v obci, pretože mu nebude mať kto poskytnúť prvú pomoc, keď sa stane v meste zločin a mestskí policajti nebudú môcť zasiahnuť, či keď si budú dávať na sociálnu sieť status, ako ďakujú naším športovcom za super reprezentáciu. Šipoš takisto zdôraznil, že nemôžeme zabudnúť túto aroganciu, pretože poslanci zmarili nielen mesiace práce svojich kolegov, ale najmä ukázali ľuďom, aký majú prístup k práci a svojim voličom.

„Naša práca síce vyšla navnivoč a bola tentokrát zmietnutá zo stola desaťsekundovým hlasovaním. OĽANO sa však nevzdáva. Budeme naďalej pracovať a urobíme všetko preto, aby sme postupne schválili nielen tieto, ale aj ďalšie zákony pre ľudí,“ uzavrel Michal Šipoš.

Náš plán

Máme viac ako 900
riešení pre Slovensko!

Program